Hidrofor sistemi Nedir ? #
Halk arasında “suyun basınçlandırılması” olarak bilinen hidrofor; su basıncının yetersiz kaldığı yerlerde kullanılan su basınçlandırma sistemlerine verilen isimdir. Binalarda, dairelerde, müstakil villalarda, site ya da yüksek binalarda şebeke su basıncının yeterli gelmediği durumlarda, basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Genellikle elektrik ile çalışır; musluklardan akan suyun basıncını arttırmaya yarar. Bir genleşme tankı vardır ve bu tank yardımı ile şebeke suyunun yetmediği yerlerde su basmak amacı kullanılır. Hidrofor direkt şebeke suyuna bağlanabilir. Yanı sıra direkt olarak şebeke hattına da bağlanabilir. Ancak şebeke hattına bağlanması durumunda sular kesildiği zaman hidroforun bir yararını göremezsiniz.
Hidrofor Periyodik Kontrol ve Muayenesi Nasıl Yapılır? #
1B Belgelendirme firmamız ekipmanlarımız ve teknik ekiplerimizle hidrofor tankının nasıl çalıştığının tespitini, çalışır vaziyette test ve tahribatlı muayene yapılarak, uygunsuz ve noksan bulunan noktaları; oluşabilecek genel tehlikeleri inceleyerek, yasal prosedürleri baz alınarak kontrollerini gerçekleştirmektedir.
Hidrofor Tankı Periyodik Kontrol ve Muayene Süresi Nedir? #
Hidrofor tanklarında Periyodik kontroller mevzuat yönetmeliğinin belirlemiş olduğu koşullara göre yapılmaktadır. Periyodik kontroller, makine üzerinde yer alan kullanım kılavuzu bilgilerine göre yapılmaktadır. Hidrofor kullanımına bağlı olarak, hidroforun ne sıkılıkla kullanıldığı, ortam sıcaklığı, ortam koşulları, esas alınarak periyodik kontroller yapılmaktadır. Yapılan periyodik kontroller neticesinde risk analizi değerlendirmeleri yapılarak, bilgiler raporlanır, yapılan raporlar işletme sahiplerine teslim edilir.
Hidrofor tanklarının periyodik kontrol süreleri ne kadardır? #
Hidroforların periyodik kontrol süreleri (kullanıma bağlı olarak değişebilmektedir) ama iş ekipmanları yönetmeliğince; 1 yıl olarak belirtilmektedir. Periyodik kontrollerinin yaptırılması kanuni olarak da zorunludur.
Hidrofor Tankı Yönetmelik #
Hidrofor “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve “Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği” ne tabiidir. Hidrant gibi boru tesisatları periyodik kontrolleri TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır..
Uzman 1B Belgelendirme ekibimiz ile hidrant kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.