Yangın Algılama Sistemleri Nedir ? #
Yangın algılama ve alarm sistemleri yangını anında algılayan ve anında uyaran sistemdir. Yangın algılama ve alarm sistemi ekipmanları yangın tehlikesi bulunan hemen hemen her yerde yangın büyümeden haber verir. Genellikle binalarda, tesislerde, işletmelerde, iş yerlerinde, evlerde, hastanelerde ve kamu binaları gibi hemen hemen her yerde yangın algılama ve alarm sistemleri kullanılmaktadır.
Yangın Algılama Periyodik Kontrol #
Yangın Algılama Sistemlerinin Kontroller Nasıl Yapılır? #
İş Sağlığı ve Güvenliği konusu çerçevesinde bir ürünün temel gereklilikleri incelendiğinde, sadece üretim aşamasında değil, üretiminden sonra piyasaya arzı ile kullanım koşullarına bağlı düzenli olarak birtakım kontrollerin devamlılığı esastır. Piyasaya sunulan, hâlihazırda kullanılmakta olan ürünlerin veya iş ekipmanlarının da periyodik. Muayene ve kontrollerin yaptırılması zorunlu tutulmuştur
1B Belgelendirme uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği Yangın Algılama ve Alarm muayenelerinde, ilgili tesisatın ve yardımcı ekipmanların olası risk durumlarında yangınla mücadele görevini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, mekanik tesisatın bir parçası olan (Yangın Algılama ve Alarm) ekipmanının test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya Yangın Algılama ve Alarm için tehlikeli durumları raporlar. Yapılan bu Yangın Algılama ve Alarm kontrolleri ulusal ve uluslararası Yangın Algılama ve Alarm için belirlenmiş standartlarda ifade edilen ve belirtilen kriterlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.”
Yangın Algılama Sistemleri Periyodik Kontrol Takvimi #
Otomatik yangın algılama sistemleri TSE CEN/TS 54-14 yangın algılama ve alarm sistemleri bölüm 14’te yapılması gerekli olan bakım periyotları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle bir çizelgede gösterilmektedir. Buna göre,
✓ Günlük kontroller: Kullanıcı tarafından göz kontrolüyle yapılabilecek olan basit kontrolleri içermektedir.
✓ Aylık kontroller: arıza göstergelerinin kontrolü ve yedek güç kaynağının test edilmesi işlemlerini kapsayan çalışmalardır.
✓ Üç aylık kontroller: Kontrol ve gösterge tertibatının incelenmesi, bölgesel testlerin yapılması, sistem kütüğünün kontrol edilmesi, izleme ve kontrol fonksiyon testleri, yapısal değişimlerin incelenmesi 3 aylık kontroller kapsamında yer alır.
✓ Yıllık kontroller: Bataryaların test edilmesi, cihazların erişilebilirlik testleri, algılayıcıların kontrolü gibi işlemler yıllık periyotta yapılan işlemler arasında yer almaktadır.