İçeriğe geç

YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ PROJE ÇİZİMİ

2 min read

YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ #

Yangın algılama sistemleri nedir? #

Yangın algılama sistemleri adından da anlaşılacağı üzere olası yangın durumunda yangını söndürmeyi değil olay anında gerekli olan ikaz ve uyarıları yaparak ortamın hızla boşaltılmasını sağlamaya yarayan sistemlerdir.

Yangın Algılama Prensibi #

Çalışma şekli ve fonksiyonelliği açısından iki farklı türde üretilmektedir. Bunlardan bir tanesi Adresli diğeri de Konvansiyonel tipte yangın alarm sistemleridir.

Adresli Yangın Alarm Sistemleri #

özellikle orta ve büyük tipte işletme veya yapılar için, yangının nereden geldiğini noktasal bazda belirleyebilmek için kullanılır. Bu tip büyük boyutlardaki yapılarda, yangının hangi dedektör veya detektörlerden geldiğini hızlı bir şekilde belirlemek ve buna uygun aksiyon almak hayati önem taşır. Adresli yangın alarm sistemlerinin en temel özelliği; sistemde kullanılan tüm bileşenlerin her birinin özel bir adrese sahip olması ve ana kontrol paneli ile devamlı haberleşiyor olmasıdır. Bu sayede sistemde tüm dedektörlerin anlık durumu ile ilgili bilgi alınabilir. Fonksiyonellik açısından da adresli yangın alarm sistemleri, konvansiyonel ürünlere göre çok daha esnektir ve farklı senaryolar ile sistem tasarlamaya imkân verir.

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemi #

Adresli sistemler kadar esnek bir projelendirme imkanına sahip olmasalar da hem uygun maliyetleri hem de kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle daha ufak yapılarda tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil bölge (zone) bazında uyarı verir.

Yangın Algılama Proje Çizimi #

aslaktan farklı çok daha ayrıntılı ve ana plana uygun ölçeklerle çizilmesidir. Kat planları, oda planları ve dış cephe çizimleri ile tesisat projeleri de göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek tüm sorunlar, ev sahibi, mühendis ve mimar arasında bu ön projenin üzerinde konuşulur ve çözüme kavuşturulur.

1b belgelendşrme

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİNCE #

2.3.6. Havalandırma ve klima tesisatları için periyodik kontrolde tesisat projesi aranır. İşveren, projesi olmayan tesisatları 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve ilgili standartlara uygun olarak projelendirilmesini yaptırmak zorundadır. Havalandırma ve klima tesisatı periyodik kontrol raporu, projesine uygunluğu ve tesisata ait cihazların periyodik kontrol bilgilerini içerir. Havalandırma ve klima tesisatlarının periyodik kontrollerinde tesisatın projesine uygunluğu ve projenin ilgili standartlara ve/veya fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak uygunluğu değerlendirilir.

YANGIN,HAVALANDIRMA VE ELEKTRİK TESİSATLARINDA ARTIK PROJE OLMADAN KONTROLE NEREDEYSE İZİN VERİLMİYOR.İŞVERENLERİN BU PROJELERİ YAPTIRMASI ZORUNLU TUTULMUŞTUR.

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!